Fotodynamische therapie (PDT)
Fotodynamische therapie is een lichtbehandeling om oppervlakkige huidtumoren te behandelen.
De huidletsels worden ingesmeerd met een crème (Metvix®) en worden nadien belicht met rood licht. De sneldelende cellen worden door de combinatie van de crème en de belichting vernietigd.
Eerst worden eventuele korsten verwijderd, waarna Metvix®crème op de letsels wordt aangebracht. Daarover wordt een verband aangebracht om de crème goed op zijn plaats te houden en de opname van de crème in het letsel te verbeteren. Dit verband moet 3 tot 6 uur ter plaatse blijven. Zo krijgt het product voldoende tijd om in te werken in de huid.
Tijdens het inwerken kan u terug naar huis gaan, maar het is belangrijk om te felle zon of te felle koude te vermijden.
Na 3 tot 6 uur komt u op het afgesproken uur terug. U krijgt een brilletje om de ogen te beschermen, waarna de belichting kan beginnen. De duur van de belichting kan variëren van 7 tot 30 minuten, naargelang het apparaat dat gebruikt wordt en naargelang de grootte van het belichtingsgebied.
Tijdens de behandeling kan een branderig gevoel of een stekende prikkeling optreden. Om dit te beperken, kan een half uur vóór de belichting een pijnstiller worden ingenomen en kan tijdens de belichting een ventilator worden opgezet of zorgt een waterspray voor afkoeling.
Bij sommige patiënten volstaat één behandeling, bij andere patiënten moet de procedure enkele keren herhaald worden vooraleer de letsels volledig verdwenen zijn.
De meest vervelende nevenwerking is de pijn die kan optreden bij uitgebreide letsels ter hoogte van het aangezicht en de schedel. Deze pijn is meest uitgesproken tijdens de belichting maar kan ook na de belichting nog een tijdje voelbaar blijven.
Roodheid is mogelijk maar die verdwijnt na een tweetal weken.
Het grote voordeel van fotodynamische therapie is het verdwijnen van de oppervlakkige tumoren zonder littekens. Ook voor wie bloedverdunners inneemt, is dit interessant.